dissabte, 19 de maig del 2007

Anatomía del ladrillazo

A escassos dies de les eleccions municipals i autonòmiques, la corrupció urbanística, popularment coneguda com "el ladrillazo", ha sigut i és un dels temes estrela de la campanya electoral. En els jutjats de tot Espanya s'acumulen denúncies i denúncies que obliguen a la Fiscalia Anticorrupció i als jutges a treballar a estall. La detenció d'alcaldes, regidors i tècnics municipals ha col•locat a molts ajuntaments, ja siguen del PSOE, del PP o d'altres forces polítiques, baix sospita.

Probablement l'epicentre d'eixe terratrémol immobiliari estiga en Marbella, per la personalitat d'alguns dels seus implicats, però l'ona expansiva s'estén per tots els racons d'Espanya. Ciempozuelos, Seseña, Alhaurín de la orre, Telde, Águilas, Ibiza o Andratx són alguns dels municipis afectats.

Anatomía del ladrillazo, l'especial informatiu presentat per Iñaki Gabilondo és una exhaustiva radiografia d'este fenomen. Al llarg dels seus 50 minuts, el reportatge esbossa la magnitud del problema de la corrupció a Espanya i analitza en profunditat el complex entramat d'interessos que la fan possible. Centrat en el municipi mallorquí de Andratx, Anatomía del ladrillazo disecciona el paper que polítics, tècnics, professionals, policies i organitzacions ecologistes exercixen en este fenomen.

El passat 22 de març l'exalcalde de Andratx, Eugenio Hidalgo, fins ara en les files del PP, va eixir de la presó de Palma després d'haver passat cinquanta dies tancat. La seua detenció, junt amb altres persones, guarda relació amb un multimilionari frau per corrupció urbanística en què s'ha vist esguitat el govern balear, també en mans del Partit Popular.

Però el reportatge d'investigació Anatomía del ladrillazo, no se circumscriu a les circumstàncies concretes del cas Andratx. Es tracta més bé d'un minuciós retrat del fenomen de la corrupció urbanística a Espanya.

PRIMERA PART (20,38 min.)

SEGONA PART (15,26 min.)

TERCERA PART (15,00 min.)